PPS-project werkt aan herstel biodiversiteit Noordzee

Bert van ReesGeen onderdeel van een categorie

Kunnen we zeevoedsel eten en tegelijk de oceanen herstellen? Het aquacultuurbedrijf BlueLinked is ervan overtuigd. Met de ontwikkeling van hun circulaire kweeksysteem, de TinyOcean, werken ze aan de productie van duurzame vis. In het PPS-project BOOST zetten ze, samen met hun projectpartners, een vervolgstap door een methode te ontwikkelen voor het grootschalig herstellen van platte oesterriffen langs de kust.

Leodie Kruidhof is projectmanager bij BlueLinked: “De oesterriffen vormden de basis voor een rijke biodiversiteit in de Noordzee, maar zijn in de afgelopen decennia verdwenen. In het project gebruiken we ons kweeksysteem om platte oesters te kweken op ReefBoosters, kleine stukjes hard substraat waar de oesters zich aan kunnen hechten. Het idee is om deze ReefBoosters in een groot gebied te verspreiden op de zeebodem om zo de basis te vormen voor nieuwe riffen. We onderzoeken eerst in de Rotterdamse haven of het idee in de praktijk werkt. Als dat zo is, volgt het uitzetten van de ReefBoosters met platte oesters in zee om de effectiviteit op grote schaal en onder representatieve omstandigheden te kunnen bepalen. Hiertoe wordt in het project ook een autonome onderwaterdrone doorontwikkeld en worden AI-technologieën ingezet.”

Project is kickstarter
Kruidhof is blij dat het PPS-project is gehonoreerd: “Het is echt een kick-starter voor ons geweest. Natuur-inclusieve visserij en natuurherstel zijn de afgelopen tijd echt hot topics geworden. Met dit project ontwikkelen we daar een concrete oplossing voor. Voor ons als bedrijf is dat natuurlijk interessant, maar het helpt ons nationale natuurbeleid ook vooruit.”

Drie tips voor een succesvolle indiening
“Voor een klein bedrijf is het indienen van een PPS-project best wel een klus”, vindt Kruidhof. Ze geeft collega-mkb’ers de volgende tip:

  1. Check voordat je gaat schrijven wat wel en niet mag en wees zorgvuldig in je formulering. In de wetenschap gangbare begrippen stuiten in subsidieland soms op misverstanden
  2. Neem contact op met het TKI als je vragen hebt. Mijn ervaring is dat het TKI je graag verder helpt;
  3. Denk goed na over rol- en taakverdeling in het consortium. Overweeg om een ander de aanvraag te laten doen als je, zoals ons, zeer beperkte menskracht hebt.

Binnen BOOST werken Advanced Tower Systems, Bluelinked, Boskalis, De Rijke Noordzee, Lobster Robotics en Wageningen University & Research samen.

Deel dit bericht