Belangrijke projecten en innovaties binnen Topsector Agri & Food

Uitgelichte projecten

Hier vindt u een aantal voorbeelden van projecten waarin het bedrijfsleven samen met kennisinstellingen innovaties ontwikkelt met maatschappelijke impact op het gebied van landbouw en voedsel. Meer projecten treft u in de publicatie Zaaien, oogsten en eten en in een serie gebundelde projectfactsheets.


Gezond eten blijkt gewoon lekker

Kinderen eten gezonder als ze een lunch op school krijgen aangeboden. Dit blijkt uit het, door de Topsector Agri & Food gefinancierde, project de ‘Gezonde Schoollunch’ onder leiding van Wageningen University & Research. Een gezonder eetgedrag jong aanleren kan grote gezondheidsproblemen op latere leeftijd helpen voorkomen. Lees meer

Biogas en mineralen uit varkensmest

Het Gelderse Groot Zevert Vergisting wekt al 17 jaar energie op uit mest. Met de Groene Mineralencentrale maakt het bedrijf in één keer een flinke sprong voorwaarts. Naast biogas en elektriciteit, wint het Groot Zevert nu ook bodemverbeteraar, schoon water en kunstmestvervanger uit mest. Lees meer

De ene koe is de andere niet

Koeien stoten bij het herkauwen en verteren van gras methaan uit; een broeikasgas dat ongeveer dertig keer sterker is dan CO2. Maar de ene koe is de andere niet. Door selectief te fokken is het mogelijk om de methaanuitstoot van koeien aanzienlijk te verminderen. Lees meer


Planten weren zichzelf tegen ziekten en plagen

Planten zitten superslim in elkaar. Ze kunnen zichzelf beschermen tegen bacteriën en schimmels door gebruik te maken van ‘eigen’ micro-organismen die al in, op en rond de plant leven. Onderzoekers zijn op zoek gegaan naar hoe ze die micro-organismen nog beter kunnen inzetten. Lees meer


Nieuwe aanpak beperkt voedselverspilling

In Nederland wordt jaarlijks een kwart van het voedsel verspild. In 2030 moet dit met de helft zijn teruggedrongen. In een Topsectorproject hebben verschillende bedrijven oplossingen gezocht. Met succes. Lees meer


Puzzelen met de bodem voor beste resultaat

De bodem is de basis voor al ons voedsel. Maar een gezonde bodem is niet alleen belangrijk voor het produceren van voedsel. Ook het klimaat, het waterbeheer en de biodiversiteit profiteren van een goede bodem. Iedereen wil iets van de bodem, maar hoe leg je al die puzzelstukjes op de juiste plek? Lees meer


Energie van platteland goed voor boer en burger

In 2050 draait heel Nederland op duurzame energie. De landbouw speelt daar een belangrijke rol in, want een derde van de groene stroom moet van het platteland komen. Complicerende factor: het elektriciteitsnet is niet ontworpen om grote hoeveelheden energie vanaf het platteland terug te voeren naar het hoogspanningsnet. Lees meer


Data het nieuwe goud in de landbouw

Boeren hebben in de toekomst niet voldoende aan hun intuïtie en boerenverstand. Ze gaan aan de slag met data: objectieve meetgegevens over hun gewassen en dieren. Door deze data slim aan elkaar te koppelen, kan een boer zijn productieproces verbeteren door bijvoorbeeld vroege detectie van ziekte, het toepassen van precisietechnieken voor bemesting en monitoring van de gezondheid van zijn koeien. Lees meer


Voedselbossen zijn hip

In heel Nederland schieten de voedselbossen als paddenstoelen uit de grond. Deze aangeplante bossen produceren voedsel en zorgen er tegelijkertijd voor dat de bodem en de biodiversiteit herstelt. De praktijkervaringen zijn veelbelovend, maar er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de echte impact van een voedselbos. Lees meer


Gezonder eten door advies op maat

Wat met de grote campagnes niet lijkt te lukken, lukt met een slimme advies-tool een stuk beter: mensen een gezonder eetgedrag aanleren. De truc zit in het combineren van individuele gezondheids- en voedingsgegevens met sociaal-psychologische gegevens. Het project wijst uit dat consumenten op deze manier veel gemotiveerder zijn om gezonder te gaan eten. Lees meer


Vegetarische biefstuk komt eraan

Door een deel van de dierlijke producten op ons bord te vervangen door plantaardige, komt een duurzame wereld een flinke stap dichterbij. Met het Topsectorproject ‘Plant Meat Matters’ is de vegetarische biefstuk, de heilige graal van vleesvervangerproducenten, een flinke stap dichter bij het supermarktschap gekomen. Lees meer


Gezond ouder worden door dieet en training

Een, door de Topsector Agri & Food gefinancierd, project heeft onderzocht of één van de ouderdomsproblemen, vermindering van mobiliteit, valt te voorkomen. En met resultaat: in een speciaal programma waarin eiwitrijke voeding met een trainings-programma worden gecombineerd wisten de deelnemers een flink stuk zelfredzaamheid terug te krijgen. Lees meer


Kaas op basis van planten?

De boterham met kaas is nog steeds een favoriet in het Nederlandse menu. Om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden moeten we vaker dierlijke eiwitten vervangen door plantaardige. Kun je die oer-Hollandse kaas ook maken met plantaardige eiwitten? Lees meer


Oude aardappelrassen strijden tegen ziekten

Nederland is één van de belangrijkste aardappel producerende landen ter wereld. Maar de aardappel is een gevoelig gewas: ziekten en plagen liggen op de loer. De oplossing: wilde aardappelsoorten. Lees meer


Slimme verpakkingen en sensoren tegen verspilling

Wereldwijd wordt één derde van het geproduceerde voedsel verspild. Dit is een gigantisch probleem met gevolgen voor de economie, het milieu en de samenleving. Dit kan en moet anders. Met bio-afbreekbare verpakkingen voorzien van sensoren waardoor voedsel langer houdbaar is en de productkwaliteit in de gaten wordt gehouden. Lees meer