Ook dit jaar was De Week van Ons Eten weer een succes. Meer dan duizend zeer uiteenlopende activiteiten door heel Nederland hebben laten zien hoe voedsel ons verbindt en het onderwerp van gesprek kan zijn. Aan tafel, op de markt, tijdens open dagen, congressen en natuurlijk in de keuken. Ondersteund door partners groot en klein die het strategische belang ervan inzien om Nederland samen nog bewuster maken van de waarde van ons voedsel. Want hoe beter we weten wat we eten, hoe betere keuzes we kunnen maken.
Op 4 oktober vond bij de aftrap van De Week van Ons Eten in Bolsward het congres Frisian Foodture plaats. Met meer dan 300 deelnemers, waaronder voedselprofessionals, beleidsmakers en studenten, zijn we in gesprek gegaan over de toekomst van onze voedselketen. Een hoogtepunt was de plenaire discussie ‘Wie verdient wat in de keten’, onder leiding van oud-minister Gerda Verburg. Samen met experts zoals Ton van Veen, Roy Meijer, Tuncay Özgüner en Sandra Molenaar deelden zij waardevolle inzichten over de waardeverdeling binnen de keten en de noodzaak van samenwerking. In tien deelsessies is stilgestaan bij thema’s als innovatie, voedselverspilling en voedselzekerheid. De betrokkenheid en passie van de deelnemers onderstreepten de urgentie van deze onderwerpen. Janny van der Heijden inspireerde met haar pleidooi voor variatie in voeding en het betrekken van kinderen bij de voedselproductie. Gerda Verburg sloot de dag af met een boodschap over het belang van vertrouwen en samenwerking voor een gezamenlijke toekomstvisie.
De Nationale Food Quiz, georganiseerd door de Topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & uitgnagsmaterialen en Life Sciences & Health, werd dit jaar gehouden in het World Horti Center in Naaldwijk. Zowel teams in de zaal als online deden mee aan de quiz. Roxana van der Meulen presenteerde de quiz en legde de deelnemers allerlei vragen over gezondheid en voeding voor. Andrea Stavenuiter, Jaap Bond en Kees de Gooijer zaten achter de expertdesk en kwamen gedurende de quiz met verschillende leuke feiten en weetjes. Team De Beijer kwam als online winnaar uit de bus en Team Food Boost Challenge van de Haagsche Hogeschool ging er in de zaal met de prijs vandoor.
Deel dit bericht