De invloed van nieuwe complexe suikers op de ontwikkeling van het immuunsysteem


Samenvatting

Voor een goede ontwikkeling van het immuunsysteem speelt een categorie complexe suikers een belangrijke rol. Deze suikers zitten in voedingsvezels met een bepaalde chemische samenstelling die wij in het Westen te weinig consumeren. Dit beïnvloedt de ontwikkeling van de afweer nadelig. In dit project bootsen wetenschappers een darm van een baby na. Hiermee onderzoeken zij de effecten van nieuwe complexe suikers op micro-organismen in de darm en op immuuncellen. De onderzoekers hopen hiermee nieuwe en betere complexe suikers te identificeren en ziekten te kunnen voorkomen.

Wat is er aan de hand?
Een goede ontwikkeling van het immuunsysteem is cruciaal voor de afweer op latere leeftijd. Deze ontwikkeling verloopt onder andere door blootstelling van de darmen aan bepaalde complexe suikers. Deze suikers dienen als voedsel voor immuno-actieve micro-organismen. Daarnaast draagt directe beïnvloeding van immuuncellen bij aan de ontwikkeling van het immuunsysteem. In de Westerse maatschappij consumeren wij te weinig voedingsvezels van een bepaalde chemische samenstelling. Daardoor verloopt de ‘inprenting’ en ontwikkeling van de afweer niet altijd goed. Mogelijk verklaart dit waarom veel Westerse ziekten frequenter voorkomen.

Wat doet het project daaraan?
In dit project bootsen de onderzoekers een babydarm in vitro na. Op deze manier testen zij de effecten van nieuwe complexe suikers of voedingsvezels op zowel de microorganismen die de darm bevolken als op de immuuncellen. De onderzoekers hopen hiermee nieuwe en betere complexe suikers te identificeren en ziekten te kunnen voorkomen.

Wat levert het project op?
De onderzoekers verwachten dat hun zoektocht naar nieuwe en betere complexe suikers, en combinaties daarvan, slaagt. Deze suikers sturen het immuunsysteem en de bacteriën in de darm, zodat de afweer zich beter ontwikkelt in mens en dier. Het project beoogt een model te ontwikkelen waarmee in de toekomst beter te voorspellen is voor welke aandoening welke combinaties van suikers te gebruiken zijn.

Welk probleem lost dit op?
Met de kennis die dit project oplevert, ontstaat een beter beeld van hoe complexe suikers bijdragen aan de ontwikkeling van de afweer en het voorkomen van ziekten.

Doordat de suikers uit zijstromen van landbouwproducten afkomstig zijn, draagt het project ook bij aan de valorisatie van de landbouw.

Projectinfo

Projecttitel: Toward controlled steering of microbiota and immunity in infants by nondigestible carbohydrates and its degradation products
Projectnummer: ALWCC.2015.2b
Looptijd: 2016-2020
Budget publiek: € 250.000
Budget privaat: € 250.000
Projectpartners: Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Avebe, DSM, Cosun, van Drie Groep, Agri irm, FrieslandCampina, Wageningen University & Research


Share this Post