Projecten kernthema
Gezond & Veilig


Voorbeeldprojecten



TKI-projecten

2019

AF-18005 | Synbiotics to restore microbiota resilience disruption by antibiotic treatments
AF-18012 | Effect of processing on digestion & immunogenity of proteins in infant nutrition
AF-18017 | Protein compass
AF-18019 | In vivo effects of amylase trypsin inhibitors from wheat in the human gut
AF-18029 | Verwerkingsfactoren pesticiden in diervoeding
AF-18042 | Sustainable polysaccharide/protein rich ingredients from natural and mild treatments
AF-18048 | Synergy 4 shelf life
AF-18057 | Replacing dairy with plant protein in cheese
AF-18059 | Proteins on steel: science based solutions for fouling in the food industry
AF-18069 | Immuun-fitheid: interindividuele variatie en identificatie van nutriënten die hierop aangrijpen
AF-18070 | Non-animal predictions of the behaviour of chemicals in the body
AF-18081 | Fermented plant proteins
AF-18094 | Snelle on-site methoden voor voedselveiligheid en authenticiteit
AF-18112 | Beheersing van Campylobacter in de pluimveesector 2.0
AF-18124 | Valorization of licorice root byproduct for safe, natural antimicrobials
AF-18140 | Vervolgproject Actieteam verbetering productsamenstelling 2
AF-18141 | A view to a cell
AF-18142 | Combining deep sequencing omics approaches to translate an altered microbial composition towards health benefits
AF-18143 | Measurement of gut health

2018

AF-17002 | Towards a next generation analogues for animal protein based emulsions
AF-17014 | Cultured
AF-17038 | Snelle on-site methoden voor voedselveiligheid en authenticiteit
AF-17048 |Positieve gezondheidseffecten van GABA in aardappel en tomaat
AF-17064 |Dieet interventie met elementaire toets
AF-17067 | Prebiotica en stoelgang
AF-17068 |Effecten van maternale insulinegevoeligheid en hyperglycemie tijdens de zwangerschap
AF-17101 |Protein functionality ii: Stability of highly concentrated protein mixtures
AF-17202 | Plasma4Hygiene
AF-17107 |Agrifoodmonitor 2.0

2017

AF-16002 | Optimalisatie van het raffinage proces van plantaardige oliën en vetten i.v.m. reductie van proces contaminanten
AF-16007 | Dunwandige biobased voedselverpakkingen via geavanceerde spuitgiettechnologieën
AF-16008 | Going bananas
AF-16011 | Towards a next generation meat analogues
AF-16012 |Nutrition to improve quality of life of IBS patients
AF-16028 | Anti-clostridium solutions
AF-16046 | Milde conservering voor lang houdbare groente- en fruitproducten
AF-16051 | Ketenbreed kwaliteitsonderzoek uien
AF-16060 | Sesame Open – unlocking the potential of organic sesame
AF-16082 | Cool Data Big Data for optimised cold storage of food
AF-16091 | Snelle on-site screening op authenticiteit van oliën, vetten en afgeleide producten voor food en feed
AF-16094 | Gerichte LC-MS-methoden voor gelijktijdige detectie en kwantificering van voedselallergenen
AF-16127 | Glycaemic effects of infant nutrition at weaning
AF-16035 | Phenlex- based resilience as measure for health effects of diet
AF-16138 | Multi-analyte diagnostic methods to detect food pathogens
AF-16141 | Rapid at-line detection of environmental Listeria in the food industry
AF-16160 |Safer Food with Big Data
AF-16187 | Novel dual species fermented dairy foods and formulas with enhanced functionality
AF-16506 | Sustainable Ingredients
AF-16507 | Healthy and sustainable diets: bringing the consumer perspective to the table
AF-16508 | Design and sensory perception of multi-scale food structures fabricated by 3D printing

2016

AF-15206 | ProMuscle in de praktijk
AF-15212 | Oppervlaktebesmettingen in de levensmiddelenindustrie
AF-15214 | FoodFraudChecklist Ontwikkeling assessment voor de food service
AF-15216 | Improved quality of personalized food objects
AF-15220 | Controlling the safety of insects for feed & food
AF-15235 | Duurzaam ingevroren en smaakvol
AF-15240 | Interactieve bewaarsystemen voor aardappelen
AF-15256 | Intensified Atmospheric Freeze Drying
AF-15262 | Personalized Nutrition and Health
AF-15269 | Future Proteins
AF-15286 | Delivering Chickpea for sutainable production of proteins for inclusion into the human diet
AF-15293 | One health for meat products
AF-15294 | Healthy bakery products
AF-15502 | Mitochondrial health
AF-15503 | Evolutionary trade-offs in dairy fermentations
AF-15504 | Smooth bite for all
AF-16054 | Het geheim van tetrodotoxine in Nederlandse schelpdieren
AF-16501 | Protein for endurance adaptation
AF-16503 | Protein and physical activity to improve muscle health in men diagnosed with metastasized prostate cancer
AF-16504 | Anabolic properties of plant-based proteins

2015

AF-13501 | Feasibility study for the development of a framework for safety and risk-benefit
AF-14203 | Beheersing van Campylobacter pluimvee
AF-14222 | Printing/drying emulsions for high quality food ingredients
AF-14225 | Voorspellen mycotoxinen in granen
AF-14230 | Novel anti-fungal solutions
AF-14277 | The quantified chef and consumer
AF-14282 | Clean-up your label
AF-14304 | Functional food mondspray met ovomucine-bevattende microdruppels
AF-14314 | cLEAn-coaTings: Network formation of coatings to potato products
AF-14329 | Veilige valorisatie van slachtbijproducten
AF-15501 | A new pathway for transfer of genetic material in lactic bacteria
AF-15507 | Heterogeneity in spores of food spoilage fungi

2014

AF-12083 | Combining innovation with tradition: improving resilience with essential nutrients and whole wheat bread
AF-14501 | Chemotherapy-induced mucositis: the role of intestinal microbial flora in pathogenesis and recovery
AF-14502 | What moves wasting muscle?
AF-14503 | Active ageing and protein
AF-14504 | Effect of prebiotic fibers on intestinal health and functioning
AF-14505 | Nutrition-health profiling for personalized prevention strategies
AF-14506 | Rode verkleuring van vers-gesneden bladgroenten: nieuwe technologieën en invloed op de houdbaarheid
AF-14510 | Casein and physical recovery

2013

AF-12003 | Investigation into (partial) elimination of the frozen chain within the supply chain in a remote environment
AF-12037 | Veilige voeding voor allergische consumenten
AF-12065 | Verhogen eiwitinname van ouderen
AF-12069 | Safety assessment of non-selective extracts used in food products
AF-12077 | Eten is Beleven
AF-12081 | Novel Food Dossiers: van black box naar tool box
AF-12107 | Gezond leren eten
AF-12121 | Detectie coeliakie
AF-12148 | Milde Conservering
AF-12174 | “Proteïne en verandering van levensstijl voor spierbehoud in obese type 2 diabetes patiënten (“Probe”)”
AF-12190 | Food4Live Solutions
AF-12203 | Carbohydrates for improving health
AF-12230 | Wholegrain and satiety
AF-12507 |Verbetering en uitbreiding van digitaal leermateriaal voedselveiligheid
AF-12518 | HDL functionality



MIT projecten

MIT 17004 | Gecontroleerde productie van zuivere Aphanizomenon flos aquae
MIT 17005 | Predictive Models for Complex Traits

MIT-16012 | GoFresh

MITAF-14078 | Fortified Food Robot
MITAF-14082 | Fruitrepen als gezond tussendoortje
MITAF-14097 | Nutriëntrijke voeding ouderenzorg
MITAF-14091 | Dispenser voor mild geconserveerde vruchtensappen

MIT-13002 | Universal dosing system for the food industry
MIT-13003 | Nieuwe ingrediënten uit reststromen chicoreiwortel
MIT-13004 | Emerging Risk Forecasting System
MIT-13009 | Meer mineralen en vitaminen in voeding

FNDH-130027 | 3D-voedselprintkop
FNDH-130032 | In-line voedselinspectie door fluorescentie
FNDH-130060 | Veilige vleeswaren met verlaagd zoutgehalte
FNDH-130061 | Verrijking van peulvruchten

FNDM-130003 | Medische voeding voor ondervoede patiënten met een verminderde weerstand
FNDM-130005 | Next generation mouth wash
FNDM-130023 | Backbone
FNDM-130038 | Naughty and Wise Mix for Elderly
FNDM-130049 | Hydrolysaat van ei-lysozym ter preventie van hart- en vaatziekten en diabetes
FNDM-130058 | Niet-bittere Stevia
FNDM-130059 | Gebruik van ectofosfatase in voeding

FNDH-120002 | Haalbaarheid sterilisatie door PEF
FNDH-120005 | Zilte aquacultuur
FNDH-120007 | Clear Coating

FNDM-120003 | E-Cooking
FNDM-120004 | NExT; Ontwikkeling van een pilot-installatie voor continue extractie
FNDM-120005 | Nieuwe cholesterolverlagende producten
FNDM-120007 | Pressure Assisted Thermal Sterilisation
FNDM-120009 | Meer met Beeter
FNDM-120010 | Ontwikkeling continue sterilisatieproces
FNDM-120030 | AGV voor de foodindustrie
FNDM-120048 | Insecten als alternatieve bron voor proteïnen
FNDM-120055 | Duurzame smaakmakers



EU projecten

AF-EU-17018 | My toolbox
AF-EU-16005 | NoAW – Innovative approaches to turn agricultural waste into ecological and economic assets
AF-EU-16006 | Sim4Nexus
AF-EU-16010 | MycoKey
AF-EU-16012 | G-Twyst

AF-EU-15003 | IMPARAS
AF-EU-15009 | I3 Food
AF-EU-15026 | OrAqua

AF-EU-14011 | VALERIE
AF-EU-14021 | 2P2F Smartagrifood 2

AF-EU-13015 | Fusions
AF-EU-13026 | Securefish
AF-EU-13027 | Pick ‘n Pack



NWO projecten

NWO-15010 |  can make the difference: how pectins fuel immunity
NWO-15011 | Toward controlled steering of microbiota and immunity in infants by non- digestible carbohydrates and its degradation products
NWO-15013 | Colonic and ileal carbohydrate degradation in healthy adults and elderly
NWO-15014 | Acetate as metabolic target in the prevention of overweight-related chronic metabolic disorders
NWO-15015 | Kinetics of fermentation of non-digestible carbohydrates inside the lumen of the human gut, and its effects on human metabolism in vivo
NWO-15016 | Effect of spatial distribution of fat droplets on oral processing behaviour and dynamic sensory perception of gelled foods
NWO-15017 | Time to indulge in foods: Understanding dynamic changes in and interactions between temporal sensory, emotional and hedonic perceptions
NWO-15017 | Nutrition, mitochondria and muscle health in humans: a combined in vivo and in vitro approach
NWO-15018 | Pseudo hypoxia as a target for improving muscle mitochondrial fitness with mito-active food components during aging
NWO-15019 | Environmental modulation of Lactococcus lactis proteome dynamics and its impact in cheese
NWO-15020 | Elucidation of the trade-offs that shape cellular adaptations of Lactococcus lactis

NWO-14006 | Highly branched starches
NWO-14014 | VIRTUE: ontwikkeling van een virtuele omgeving om te onderzoeken hoe het kiezen voor gezond eten kan worden bevorderd
NWO-14015 | Zwangerschap, infecties en psychische stoornissen bij het nageslacht: hoe beïnvloedt het voedingspatroon van de moeder haar kinderen?
NWO-14016 | Nachtdiensten, voeding en gezondheid
NWO-14017 | Once you pop
NWO-14018 | Doe rustig aan: langzamer eten door feedback gevende technologie
NWO-14019 | B3: Bacteriën, hersenen en gedrag
NWO-14020 | Een voldaan gevoel na de maaltijd: Mechanismen van verzadiging
NWO-14021 | Voeding en de schadelijke effecten van stress vroeg in het leven
NWO-14022 | Hoe zorg je ervoor dat baby’s groenten gaan eten wanneer ze toe zijn aan vast voedsel?
NWO-14023 | Het verband tussen voeding en Alzheimer

NWO-13001 | NUDGIS: Novel Understanding of Designs for Good Intervention Strategies
NWO-13002 | Food2Learn: Effect of omega-3 LCPUFA intervention on learning, cognition, behaviour and visual processing
NWO-13003 | NL-ENIGMA: The preventive potential of nutrition on brain changes underlying deterioration of cognitive behaviour with ageing using advanced neuro-imaging techniques
NWO-13004 | Gene by Cognition influences on emotional eating; a moderating role for ruminative thinking?



SBIR projecten

SBIR-14003 | Winning en toepassing van suikers uit aardappelstoomschillen in de zoetwarenindustrie
SBIR-14006 | Fish proteins and textures
SBIR-14007 | Ontwikkeling van gedehydrateerde Meatless-vezels
SBIR-14009 | Meervoudige extractie van zeewier
SBIR-14010 | Skinverpakking verlengt houdbaarheid verse vis
SBIR-14011 | Broodzonde
SBIR-14013 | Puff-drying van plantaardige reststromen
SBIR-14014 | Van groenteresten naar hoogwaardig eiwit
SBIR-14015 | Van plantaardige reststromen tot groentefriet voor humane consumptie



SIP projecten

AF-SIP-14002 | Customized Processed Food for Quality and Health
AF-SIP-14003 | SIP- Food Allergy