Voedselverspilling verminderen

Bert van ReesGewaardeerd, gezond en veilig, Voorbeeldproject

Elk jaar verdwijnen miljoenen kilo’s voedsel in de vuilnisbak, met name groente en fruit. Niet alleen in consumentenkeukens, maar ook in de keten van kweker tot winkelmandje. Voedselverspilling heeft grote economische, ecologische en sociale effecten. Met elke kilo weggegooid voedsel wordt 1,3 liter benzine verspild. Een kwart van het wereldwijd verspilde voedsel is genoeg om de 800 miljoen mensen die hongerlijden van voedsel te voorzien.
In het project ‘CARVE’ deelden projectpartners hun (praktijk)ervaringen. Zij boden praktische handvatten aan andere bedrijven, onder andere door de ontwikkeling van een toolbox. In een aantal pilots werd ervaring opgedaan in de reductie van verspilling in agrifoodketens. Zo werd gewerkt aan het verminderen van de verspilling van zuivelproducten door bijvoorbeeld toetjes in kleinere bestelhoeveelheden te leveren. Ook werd in een pilot onderzoek gedaan naar de vraag in hoeverre de verpakkingswijze het bewaargedrag van de consument beïnvloedt. De toekomst van ‘retourbrood’ stond centraal in een andere pilot: kun je retourbrood gebruiken voor de productie van ontbijtkoek, broodpap en koekjes?

Deel dit bericht