Sterke duurzame materialen

adminShowcase

Biobased materialen in kunststof vormen meer en meer een volwaardig alternatief voor materialen die uit aardolie zijn gemaakt. Om niet achterop de raken met het buitenland, is het voor de Nederlandse economie nodig te investeren in innovatieve biomaterialen met een hoge toegevoegde waarde.

Wat doet het project daaraan?
In het grootschalige onderzoeksprogramma Biobased Performance Materials (BPM) richten kennisinstellingen en bedrijven zich op de ontwikkeling van twee soorten materialen uit biomassa, te weten polymeren die planten zelf maken en polymeren uit biobased bouwstenen. 

Wat levert het project op?
De eerste projecten binnen het programma zijn inmiddels afgerond. Dit heeft onder andere tot een eenvoudige en efficiënte methode om citroenzuur om te zetten in metacrylaat, een kunststof die gebruikt wordt voor medische behandelingen en tot de ontwikkeling van composietharsen die gebruikt worden in de auto- en vliegtuigindustrie. Ook is een coating ontwikkeld die folies antibacteriële eigenschappen geeft, om bijvoorbeeld voedsel langer houdbaar te maken.

Projecttitel: Biobased Performance Materials
Kernthema: Nog in te vullen
Looptijd: 2012 – 2015 en 8 lopende projecten in de tweede tranche, vanaf 2016
Budget publiek: € 2.488.000
Budget privaat: € 2.098.000
Projectpartners: AFP, Ahold, AkzoNobel, Archer Daniels Midland Company, Avantium, Avebe, BASF, Cargill, Compacboard, Constar, Corbion Purac, Cosun, Croda, CS Process Engineering, Desch Plantpak, DSM, DuPont, EOC Belgium, FKuR, GreenICT, Heinz, Holland Colours, HSV, Icopal, Jus de Pommes, NatureWorks, Natuurmonumenten, Nomacorc, Nippon Suisan, NPSP Composieten, Nuplex, Océ, RedOrgange Food, Reverdia, Rijksuniversiteit Groningen, Rinos, Rodenburg Biopolymers, RPC Promens, Sabic, Stichting Daklabel, Sulzer Chemtech, Synbra, Teamplast, Technische Universiteit Eindhoven, TNO, Universiteit Utrecht, Ursa Paint, Van Wijhe Verf, Wageningen Research, Wageningen University

Deel dit bericht